Projecte d'adequació del talaiot de Mestre Ramon I (maig 2012)

1.DADES GENERALS


1.1 ENCÀRREC

El present Projecte d'adequació del talaiot de mestre Ramon a Son Servera s’ha realitzat per encàrrec de la regiduria de Patrimoni de l'Ajuntament de Son Servera. Els treballs seran dirigits pel Dr. Antoni Puig Palerm i efectuats per voluntaris internacionals.

1.2. OBJECTE DE TREBALL

El projecte es relaciona amb l'interès de l'Ajuntament en la posada en valor del patrimoni local, en especial de l'arqueològic. Pel que fa al present projecte, el control arqueològic de les tasques de neteja de la vegetació suposa la primera passa per a la recuperació per a la visita i l'ampliació dels coneixements disponibles a nivell científic d'un jaciment emblemàtic pels habitants de la zona com és el talaiot de Mestre Ramon.

1.3. LOCALITZACIÓ

El talaiot de Mestre Ramon, es troba dins el terme municipal de Son Servera (Polígon 18 Parcel·la 261), arran de la carretera MA-4032 que uneix Son Sard amb el Port Vell. Situat molt a prop de la costa però a 38 metres sobre el nivell del mar, entre es pla de sa Mata (Sant Jordi) i la zona de ses Planes, representa un dels punts d'interès arqueològic més importants d'aquest espai natural de costa i bosc de ribera.

1.4. PROMOTOR

Ajuntament de Son Servera mitjançant la seva regidoria de Patrimoni.



Fig 1. Situació del jaciment

2. ANTECEDENTS

El talaiot de Mestre Ramon, a prop de can Ballester, es troba dins el terme de Son Servera arran de la carretera MA-4032 que uneix Son Sard amb el Port Vell (Polígon 18 Parcel·la 261). L'existència de restes prehistòriques a la cuculla d'aquest turonet està documentada des de mitjans segle XX, quan va ser inclòs al Mapa General de Mallorca de Mascaró Passarius. Així mateix, i sense que ens constin més referències específiques al jaciment, aquest es troba recollit dins l'inventari de bens catalogats amb categoria de Jaciment Arqueològic al Catàleg de Son Servera amb el núm. 2024. Així mateix va ser inclòs a l’Inventari de Jaciments Arqueològics de Mallorca amb el núm. 49/35 i a l'Inventario Monumentos Prehistóricos i Protohistóricos de la isla de Mallorca núm. 1330.

2.1. CARACTERÍSTIQUES FÍSIQUES DEL TERRENY

Situat a 38 metres sobre el nivell del mar, el jaciment es troba entre es pla de sa Mata (Sant Jordi) i la zona de ses Planes, representant un dels punts d'interès arqueològic més importants d'aquest espai natural. L'emplaçament compta amb restes d'arquitectura ciclòpia en relatiu bon estat de conservació, malgrat la construcció d'una gravera a la vessant nord-oriental del turó va afectar les restes havent desaparegut la murada en aquests costats.

2.2. PATRIMONI ARQUEOLÒGIC

El conjunt del talaiot de Mestre Ramon no es limita al propi talaiot central, construït a la part més alta del jaciment, sinó que el turriforme, es troba al mig d'un recinte emmurallat en relatiu bon estat de conservació. En efecte, la muralla, amb un portal conservat, el de Llevant, presenta una alçada considerable (fins a dos metres) en algun dels seus trams. A més, en superfície s'aprecien les restes d'estructures en tota la superfície del jaciment. La ceràmica observada en superfície és sobretot protohistòrica (talaiòtica i posttalaiòtica) però també hi és abundant la ceràmica a tron de importació (sobretot púnica-ebusitana però també romana).

Fig 2. Planol general del terme de Son Servera amb la situació del jaciment.

 

 

3. PROPOSTA D'ACTUACIÓ

3.1. JUSTIFICACIÓ DEL PROJECTE

La voluntat de conservar i posar en valor el propi patrimoni per garantir la possibilitat de conèixer-lo per als propis habitants de Son Servera i els seus nombrosos visitants motiva la intervenció en aquest jaciment. A més, i amb motiu d'aquesta tasca és justificat incidir en el valor patrimonial de seu entorn natural, en especial el pla de sa Mata i el torrent de Sant Jordi.

3.2. PLA DE TREBALL

Els objectius principals de la intervenció arqueològica són els següents:
  • Maximitzar el valor cultural de les restes arqueològiques, en aquest cas, el talaiot.
  • Usar les restes com a eina per explicar l'ús del territori en la història.
  • Compatibilitzar l'actuació a l'àrea afectada pel projecte amb la possibilitat de visitar les restes del talaiot i ressaltar els bens de patrimoni natural i cultural de la zona.
  • Fer accessible tota aquesta informació a tot tipus de públic: local i forà; jove i gran etc.

Les actuacions a seguir són:

  • Sol·licitud dels corresponents permisos d’intervenció arqueològica a la Direcció Insular de Patrimoni.

  • Recopilació de dades prèvies:
    • Fonts orals
    • Toponimia

  • Control arqueològic de les tasques de neteja de vegetació del jaciment.

  • Processament i inventari dels materials arqueològics1.

  • Redacció de la memòria final dels treballs.

3.3. INTEGRACIÓ DE L'EQUIP

El control arqueològic de les tasques de neteja de vegetació es durà a terme per l’equip tècnic integrat per l'arqueòleg que assumeix la direcció d'aquest projecte. Les tasques es duran a terme per part de voluntaris locals i internacionals.

3.4. DATES

Una quinzena, del 16 al 29 de juliol de 2012.










4. BIBLIOGRAFIA


ARAMBURU-ZABALA, J. (1998) El Patrón de asentamiento de la cultura talayótica de Mallorca. El Tall del Temps maior, 6. Palma de Mallorca.

MASCARÓ PASSARIUS, J. (1958) Mapa General de Mallorca. Palma de Mallorca. (Mapa 22).

(1967) Monumentos prehistóricos y protohistóricos de la isla de Mallorca, I. Palma.





1D’acord amb la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del Patrimoni Històric de les Illes Balears, i amb el decret 144/2000, de 27 d’octubre, del Reglament d’Intervencions Arqueològiques i Paleontològiques, els treballs arqueològics inclouen l’elaboració d’un inventari del materials arqueològics trobats i dels elements etnològics que es pogueren documentar i d’una memòria final d’acord amb l’esmentat decret. El material arqueològic recuperat es lliurarà al Museu de titularitat pública que estableixi el Consell de Mallorca degudament netejat, siglat i inventariat. Si la singularitat d’algun artefacte arqueològic o d’algun bé etnològic requereix la seva restauració, aquesta s’ajustarà a la normativa vigent pel que fa a temes de conservació de béns d'interès cultural.







Antoni Puig Palerm, arqueòleg
Col·legiat 3221
maig 2012